17 august 2012

Geantă kaki-crem


Pentru că deţin numeroase haine pe nuanţe verzi/kaki si oricum s-or mai numi, m-a decis să-mi completez suita de accesorii cu o geantă care să se asorteze.


Astfel, între pozele cu genţi croşetate am găsit ceea ce se numeşte în engleză “hobo bag”, doar că era toată albă cu un mâner negru din piele. Tiparul l-am dibuit împreună cu o colegă cu ceva experienţă în croşetat - am încercat să reprezint grafic principiul de bază. Nu mai ţin minte de la câte ochiuri am pornit, dar vă puteţi da seama din mers la câte să vă opriţi. Croşeta folosită depinde de tipul de aţă pe care vi-l alegeţi.
Forma genţii este cea de harpă (pe desen este marcată cu albastru), iar modelul folosit se poate asemăna cu o scoică. Din lanţul iniţial, la rândul 2, începeţi să lucraţi câte 3 picioruşe duble (double crochet) în ochiurile indicate; între ochiurile unde lucraţi dc lăsaţi câte 3 ochiuri libere. Începeţi să adăugaţi ochiuri suplimentare la rândurile care urmează după cum doriţi să se lărgească geanta. Pe măsură ce vă apropiaţi de lungimea dorită, trebuie să reduceţi simetric pe ambele părţi din ochiuri.

Notă: dacă vreţi ca scoica să fie de dimensiuni mai mari, implicit şi spaţiile/găurile, puteţi folosi picioruşul triplu (treble crochet).

Geanta realizată de mine este de dimensiuni mici, aşadar, la rândul 19 am început să lucrez partea de sus prin alternarea rândurilor cu picioruşul simplu (single crochet) cu cele cu picioruş dublu (double crochet). Ultimul rând se lucrează picioruşul scurt (slip stich).
Schimbarea culorii se poate face oricând; vă recomand să căutaţi pe youtube instrucţiuni.
După ce se realizează cele 2 părti, trebuie să croiţi căptuşeala – totdeauna să fie mai largă decât geanta (sfat pe care eu nu l-am respectat). Întrucât modelul ales pentru geantă are găuri, nu se poate evita adăugarea acestei căptuşeli; de aceea căutaţi un material care să se potrivească cu restul culorilor, să le pună în evidenţă dar să nu fie ţipător. Eu am găsit prin casă un kaki cu frunze de bambus de un verde mai deschis.Totul se asamblează după regulile logicii.

De o parte şi de alta se croşetează găici – pe desen marcate cu roz, recomand folosirea picioruşului simplu (sc), de care vor fi prinse carabinele (numai când am ajuns la tejgheaua magazinului am aflat că aşa se numesc respectivele piese).

Pentru mâner, am împletit în 3 o sfoară mai groasă care a constituit baza. Alternativ, pentru o rigiditate mai mare, se poate folosi tub din plastic transparent, de diverse grosimi. În jurul ei, am croşetat un tub: se realizează un lanţ de bază, de exemplul, cu 6 ochiuri, apoi se unesc ultimul ochi cu primul pentru a închide cercul (sl st); *se mai face un ochi şi apoi se continuă cu picioruşul simplu (sc) pe cele 5 ochiuri ale cercului, la final sl st*; şi se reia de la * de câte ori este nevoie pentru a atinge lungimea dorită pentru mâner. Acesta se poate prinde direct de carabine sau puteţi realiza găici suplimentare (în poză sunt pe culoare crem) pe care eu le-am cusut de mâner după ce le-am introdus prin carabine.

La final am introdus şi o panglică la contrast (poate să fie mai groasă, dar ţineţi cont de dimensiunea scoicii).

Costul acestui proiect (evident aproximativ pentru că n-am păstrat bonurile) se constituie din: 2 carabine – 5 ron; 2 ghemuri de aţă – 16 ron (dar am consumat cam jumătate din fiecare; însă aş fi putut să le consum şi să am o geantă de dimensiuni mai normale); sfoara şi căptuşeala – pot fi neglijate ca preţ, dar hai să zicem cam 5 ron; panglică 1 metru – 6 ron; total 32 ron. Dacă însă reciclaţi ce aveţi deja prin casă, costul se poate reduce cel puţin la jumătate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu