24 septembrie 2012

Vază pictată

O banală văzuţă sau un pahar cu o formă deosebită poate deveni, din câteva tuşe, un obiect decorativ care se va integra foarte uşor cu restul casei. Asta pentru că, pe sticlă, putem transpune orice motiv/stil în cromatica dorită, fără să fim mari artişti.

Iată un exemplu de vază. Mi-aş fi dorit să iasă mai bine, dar a fost realizată contra cronometru. De reţinut că se nu recomandă acoperirea integrală a sticlei cu desenul ales, cu atât mai mult dacă destinaţia finală este de recipient pentru flori. Eu nu am pictat pe interior pentru că riscam să se şteargă, în timp, de la apă.

4 septembrie 2012

Cu eleganţa la braţ

O colegă de serviciu a remarcat despre brăţările pe care deja le croşetasem că sunt interesante, dar totuşi, au un aer prea hipiot din cauza aţei. La urma urmei, orice bijuterie care nu e din aur, platină, argint, nu are o lucrătură fină, o piatră semi/preţioasă, se recomandă pentru purtarea de zi cu zi, în ideea de a da o notă de culoare, de originalitate ţinutei.

Am găsit pe net un model un pic mai elegant, care, croşetat cu aţa potrivită, poate face o impresie frumoasă la o ţinută de ocazie. Nu ştiu dacă brăţara care mi-a servit drept inspiraţie avea un sistem anume de prindere. Eu am dorit să fie în genul acelor brăţări late din metal care se introduc pe mână datorită “elasticităţii” materialului. Aşadar, după ce am terminat-o, am introdus pe margini sârmă; nu orice fel de sârmă, ci una făţoasă, foarte subţire, suficient de flexibilă cât să fie modelată pe mână, dar rezistentă la uzura inerentă îndoirilor repetate (din păcate o astfel de sârmă nu se găseşte în comerţ, am primit câţiva centrimetri de la o persoană care lucrează într-un domeniu tehnic). Pentru brăţările următoare de acest fel, va trebui să găsesc un înlocuitor potrivit.

Găsiţi mai jos tiparul, evident, în engleză. Îmi pare rău că nu am salvat şi sursa de unde m-am inspirat, dar dacă veţi căuta pe google images brăţări croşetate în engleză, sigur daţi peste modelul iniţial şi implicit site-ul de unde am cules informaţia.

fan 1
ch 8, join with sl st to form a ring
row 1- working in the ring- *1sc ch3* (counts as first tr), 13 tr (14)
row 2- turn, work *1sc, ch3* in first tr (counts as first tr), *ch1, tr* in each tr around (14, with 13 ch1 spaces)
row 3- turn, work *1sc, ch2* in the first space (counts as first dc), *ch2, 1dc in same space, 1dc in next space* ten times. ch5, skip three spaces, 1dc in last tr (3rd chain)
fan 2
row 4- turn, working in the ch5 space, *1sc ch3* (counts as first tr), 13 tr (14 total) then skip 1 picot of 3rd row and 1dc into next ch2 picot space
row 5- (same as row 2) turn, work *1sc, ch3* in first tr (counts as first tr), *ch1, tr* in each tr around (14, with 13 ch1 spaces)
row 6- (same as row 3) turn, work *1sc, ch2* in the first space (counts as first dc), *ch2, 1dc in same space, 1dc in next space* ten times. ch5, skip three spaces, 1dc in last tr (3rd chain)
fan 3
row 7- (same as row 4) turn, working in the ch5 space, *1sc ch3* (counts as first tr), 13 tr (14 total) then skip 1 picot (from row 6) and 1dc into next ch2 picot space
row 8- turn, work *1sc, ch3* in first tr (counts as first tr), *ch1, tr* in each tr around (14, with 13 ch1 spaces) skip next picot (from row 6) and 1 dc into next ch2 picot space (7 picot’s from the left)
row 9- (same as rows 3 and 6) turn, work *1sc, ch2* in the first space (counts as first dc), *ch2, 1dc in same space, 1dc in next space* ten times. ch5, skip three spaces, 1dc in last tr (3rd chain)
Repeat fan 3 (rows 7-9) until you have 8 fans (if for some reason this is too tight for you then add more fan’s here- but always in pairs, so add rows 10 and 11)

O altă plasă de cumpărături

Dacă la prima încercare de a crea o plasă pentru cumpărături am ajuns să fac, să-i spunem, o gentuţă casual potrivită mai degrabă achiziţionării de cadouri decât de legume şi fructe, am decis că este nevoie şi de o plasă trainică, un măgăruş de povară.

Am achiziţionat sfoară de legat – rafie albastră din Obor; au nişte ghemuri destul de mărişoare albastre, dar şi unele mai mici roşii, verzi sau albe. Nu vă recomand să o încercaţi pe cea albastră întrucât firul, de fapt, e format dintr-o reţea care va crea tot felul de probleme la croşetat pentru că se agaţă. Cred ca dintr-un ghem ca ăsta am folosit cam jumătate pentru o plasă de dimensiunea 30x25 cm. (Atenţie! Din cauza greutăţii, plasa se va întinde destul de mult.)




Modelul este identic cu cel prezentat aici, doar că, stând prost cu atenţia la orele întârziate la care am lucrat la ea, nu mi-a reuşit simetria la mâner, dar nu mă supăr – are personalitate.

27 august 2012

Olărit la Horezu

Am sărbătorit un 1 Mai la Horezu, într-un atelier de olărit. Când te uiţi la meşteri cu câtă îndemânare dau formă bucăţii de lut, cu atingeri uşoare dar ferme, rotind în acelaşi timp roata, te amăgeşti singur că poţi să faci aceeaşi minune.
Proprietarul a fost amabil să ne dezvăluie tehnica; l-am văzut aruncând boţul de lut în mijlocul roţii ce se învârtea, alungind materialul în forma unei căni, trasându-i model cu o bucată de pânză şi alipindu-i o toartă potrivită. Nu cred să fi durat mai mult de 5 minute.
Sub impresia acestei îndemânări, ne-am suflecat mânecile, ne-am ales o bucăţică de lut şi am dat drumul la roată. Greu de plasat lutul pe mijlocul unei centrifuge, la fel şi modelatul. După eforturi susţinute şi jumătate din cantitatea iniţială de lut întinsă pe mâini, faţă, podea, încălţări, am reuşit să termin “frumuseţe” de cănuţă de lapte. Putea să iasă ceva acceptabil dacă nu aveam un moment de slăbiciune când mi-a scăpat mâna şi am tuflit-o într-o parte, imprimându-i un echilibru precar.

La încercarea a doua, am pornit bine şi totul părea să se îndrepte spre o reuşită. Însă neîndemânarea şi-a spus cuvântul şi am retezat cana de la mijloc. Nu m-am descurajat şi am transformat-o într-o ceşcuţă cu farfurioară incorporată care poate fi folosită şi drept suport de lumânare.
Întrucât lutul folosit nu e cu uscare rapidă, precum cel din comerţ, a fost nevoie de multă atenţie la transportul până la Bucureşti; de asemenea, uscarea trebuie să fie progresivă (nu se lasă la soare sau lângă surse de căldură). Am avut norocul să le pot coace, astfel că nu mai lipseşte decât să fie smălţuite şi călite din nou pentru fixare.

P.S. Nu sunt adepta diminutivelor, dar aceste 2 obiecte au dimensiuni destul de reduse, gen cele din seturile pentru păpuşi.


21 august 2012

O geantă cu vechime

Cum transformi o geacă din piele într-o geantă? Trebuie respectaţi următorii paşi:
1.       Să nu-ţi placă geaca – pentru că e plină de fermoare inutile, nu se potriveşte ca mărime şi nu mai e la modă
2.      Chiar dacă e depăşită ca geacă, are potenţial de tranformare, adică: pielea se menţine într-o stare bună, culoarea se potriveşte şi nu are pete
3.      Să ai multă răbdare dacă nu ai o maşină de cusut bună pentru piele
4.      Să ai 10 ani la dispoziţie
Cum spuneam mai sus, odată ce m-am hotărât că nu o port, mi-am stors creierii să găsesc o variantă de reciclare pentru geaca de culoare muştar, din petice, stil Michael Jackson. La vremea respectivă nu deţineam prea multe poşete, deci, am început să croiesc una.

Cele 2 părţi laterale sunt identice ca mărime şi formă; am pregătit şi un fund pe care l-am întărit cu un carton şi o dublură dintr-un material mai gros şi rezistent. Deoarece geaca a fost din petice, am fost nevoită ca pe alocuri să refac/întăresc cusăturile iniţiale dintre bucăţile de piele.
Pentru mânere am tăiat 2 fâşii (atenţie să măsuraţi cât de lungă vreţi să fie toarta – fie se va purta pe umăr, fie pe mână); în interior am pus tub transparent şi apoi am cusut de mână – nu cred că aş fi reuşit la maşina de cusut. Sistemul de prindere al mânerelor este unul de tip “peticeală”, cunoscut şi sub varianta “merge şi aşa”. Practic am cusut capetele (şi aici mă refer nu numai la piele, ci şi la tub) de părţile laterale ale genţii. Am astupat totul cu câte un petec triunghiular, cusut tot de mână.
Căptuşeala este dintr-un material mai rezistent decât ce se foloseşte de obicei la genţi, de culoare neagră şi a fost cusută de piele la maşină, înainte de a pune fermoarul (reciclat de la defuncta geacă). Iniţial am intenţionat să întăresc această căptuşeală, dar volumul de lucru, dificultatea la cusut m-au făcut să abandonez. Avantajul unui interior mai rigid ar fi dat un plus la aspectul final. Interiorul nu are niciun buzunar, dar se poate face, cu condiţia să îl ataşaţi de căptuşeală înainte să o prindeţi de piele.
 
Proiectul nu e de durată mare, estimez că cine are o maşină care coase piele reuşeşte într-un weekend. Însă lucrul cu pielea este dificil; dacă e prea groasă devine greu de tăiat/cusut, dacă e prea subţire, “fuge” când o coşi la maşină.
Mie mi-a luat 10 ani şi e dovada că nu mă prea ţin de treabă, dar în cele din urmă reuşesc să termin ce am început.

Coajă de castană…din pământ

Colegii de birou îmi cunoşteau apucăturile aşa că alegerea unui cadou pentru ziua mea a fost uşoară: înscrierea la un atelier de modelat în lut. Mă mai mozolisem în pământ cârat de pe la pădure (găsisem odată nişte lut galben pe la marginea pădurii Băneasa); şi îmi mai fusese dăruit, tot aşa, de ziua mea, un pachet de lut de modelaj, frământat cu bucurie dar şi strângerea de inimă că mă voi murdări prea tare pe mâini.
Pentru început, neavând “mâna” formată şi nici inspiraţie, am avut de ales între scoici, melci, castane, pietricele diverse pe care să le recreăm, cât mai fidel, din lut. M-a atras o coajă de castană, cu ţepii ei ascuţiţi. Problema a fost că n-am prins prea bine ţepii de coajă şi că a fost manipulată fără grijă, aşa că a rămas cheală.

Plafonieră

O banală plafonieră poate fi decorată în stilul camerei unde va fi montată.Cea din imagine a fost realizată la un mini atelier de pictura pe obiecte de sticlă.
Există vopseluri speciale pentru sticlă, unele cu aspect lucios după uscare, altele mate; unele se diluează cu apă, altele se folosesc direct. Dacă totuşi vreţi să beneficiaţi de ceva lumină de la o astfel de plafonieră, se recomandă vopselurile transparente, în genul celor folosite la vitralii.
Conturul se realizează fie cu marker special, fie cu o vopsea foarte vâscoasă care iese în relief; se găseşte pe negru sau auriu, în nişte tuburi precum era tempera odinioară, dar are un vârf lunguieţ pentru a permite trasarea de linii cât mai subţiri.
Pentru achiziţionarea de materiale, cel mai indicat loc e zona Lipscani, aleea cu Hanul cu Tei. Căutaţi atent, citiţi etichetele şi întrebaţi vânzătoarele, unele poate ştiu să răspundă.

17 august 2012

Colier şi brăţară spirală

Preţ set: 30 ron


Brăţară frunze de nuferi

Preţ: 40 ron



Colier ghirlandă de flori


Colier dublu încolăcit

 Preţ: 50 ron



Geantă kaki-crem


Pentru că deţin numeroase haine pe nuanţe verzi/kaki si oricum s-or mai numi, m-a decis să-mi completez suita de accesorii cu o geantă care să se asorteze.


Astfel, între pozele cu genţi croşetate am găsit ceea ce se numeşte în engleză “hobo bag”, doar că era toată albă cu un mâner negru din piele. Tiparul l-am dibuit împreună cu o colegă cu ceva experienţă în croşetat - am încercat să reprezint grafic principiul de bază. Nu mai ţin minte de la câte ochiuri am pornit, dar vă puteţi da seama din mers la câte să vă opriţi. Croşeta folosită depinde de tipul de aţă pe care vi-l alegeţi.
Forma genţii este cea de harpă (pe desen este marcată cu albastru), iar modelul folosit se poate asemăna cu o scoică. Din lanţul iniţial, la rândul 2, începeţi să lucraţi câte 3 picioruşe duble (double crochet) în ochiurile indicate; între ochiurile unde lucraţi dc lăsaţi câte 3 ochiuri libere. Începeţi să adăugaţi ochiuri suplimentare la rândurile care urmează după cum doriţi să se lărgească geanta. Pe măsură ce vă apropiaţi de lungimea dorită, trebuie să reduceţi simetric pe ambele părţi din ochiuri.

Notă: dacă vreţi ca scoica să fie de dimensiuni mai mari, implicit şi spaţiile/găurile, puteţi folosi picioruşul triplu (treble crochet).

Geanta realizată de mine este de dimensiuni mici, aşadar, la rândul 19 am început să lucrez partea de sus prin alternarea rândurilor cu picioruşul simplu (single crochet) cu cele cu picioruş dublu (double crochet). Ultimul rând se lucrează picioruşul scurt (slip stich).
Schimbarea culorii se poate face oricând; vă recomand să căutaţi pe youtube instrucţiuni.
După ce se realizează cele 2 părti, trebuie să croiţi căptuşeala – totdeauna să fie mai largă decât geanta (sfat pe care eu nu l-am respectat). Întrucât modelul ales pentru geantă are găuri, nu se poate evita adăugarea acestei căptuşeli; de aceea căutaţi un material care să se potrivească cu restul culorilor, să le pună în evidenţă dar să nu fie ţipător. Eu am găsit prin casă un kaki cu frunze de bambus de un verde mai deschis.Totul se asamblează după regulile logicii.

De o parte şi de alta se croşetează găici – pe desen marcate cu roz, recomand folosirea picioruşului simplu (sc), de care vor fi prinse carabinele (numai când am ajuns la tejgheaua magazinului am aflat că aşa se numesc respectivele piese).

Pentru mâner, am împletit în 3 o sfoară mai groasă care a constituit baza. Alternativ, pentru o rigiditate mai mare, se poate folosi tub din plastic transparent, de diverse grosimi. În jurul ei, am croşetat un tub: se realizează un lanţ de bază, de exemplul, cu 6 ochiuri, apoi se unesc ultimul ochi cu primul pentru a închide cercul (sl st); *se mai face un ochi şi apoi se continuă cu picioruşul simplu (sc) pe cele 5 ochiuri ale cercului, la final sl st*; şi se reia de la * de câte ori este nevoie pentru a atinge lungimea dorită pentru mâner. Acesta se poate prinde direct de carabine sau puteţi realiza găici suplimentare (în poză sunt pe culoare crem) pe care eu le-am cusut de mâner după ce le-am introdus prin carabine.

La final am introdus şi o panglică la contrast (poate să fie mai groasă, dar ţineţi cont de dimensiunea scoicii).

Costul acestui proiect (evident aproximativ pentru că n-am păstrat bonurile) se constituie din: 2 carabine – 5 ron; 2 ghemuri de aţă – 16 ron (dar am consumat cam jumătate din fiecare; însă aş fi putut să le consum şi să am o geantă de dimensiuni mai normale); sfoara şi căptuşeala – pot fi neglijate ca preţ, dar hai să zicem cam 5 ron; panglică 1 metru – 6 ron; total 32 ron. Dacă însă reciclaţi ce aveţi deja prin casă, costul se poate reduce cel puţin la jumătate.


16 august 2012

Un clovn din cârpă

Pe vremea mea, cum spun bătrânii, nu existau Barbie, bebeluşi care spun "mama" şi fac caca pe ei. De fapt, nici nu prea aveam multe păpuşi. Toţi copiii se jucau cu aceeaşi păpuşă de duzină: roşie sau albă/albastru-zicea cineva, cu capul ţuguiat, cu faţa din cauciuc şi tot restul corpului din textil umplut, cu mâini şi picioare ataşate la un trunchi dreptunghic, fără degete. A fost preferata mea; şi s-ar putea să o mai păstrez încă, prăfuită, printr-o cutie pe la boxă.

Numai că asta era păpuşă de oraş. Copilăria mi-am petrecut-o pe la ţară, la bunici, în Moldova, unde nu aveam jucării. Aşa că, mamaie (adică, bunica), mi-a facut o "cocuţă". Nu ştiu dacă termenul e specific zonei sau ceva ce mamaie a denumit atunci pe loc, pentru că auzise şi ea pe undeva. Cocuţa este o păpuşă întrupată din cârpe. Ea cere multă măiestrie, pentru că aceste cârpe nu se taie, nu se cos, doar se înfăşoară una în alta până se conturează un bebe înfăşat în scutec. Aşa se naşte simulacrul de păpuşă ce este apoi îmbrăţişat tot timpul de un copil care completează simplitatea jucăriei cu multă imaginaţie.


Şi ca să retrăiesc copilăria, am decupat corpul dintr-o vestă de-a mamei, dintr-un material care imita perfect textilul din care era facută păpuşa aia roşie cu capul ţuguiat.

I-am împletit o bluză roz (să aibă un ton vesel); am croit şi o pereche de pantaloni şui specifici meseriei; am încropit o bască aşezata şmecheresc pe-o ureche (lipsa); nişte petice de material au devenit ochi şi gură.

Nasul mare, roşu a întregit clovnul.

Păpuşa cu mai multe feţe

In categoria jucarii pentru cei mari intra si alaturata papusa. Nu va ganditi la prostii, am incadrat-o astfel pentru ca la prima vedere poate parea... infricosatoare.

Papusa cu mai multe feţe a fost gandita ca un cadou de despartire pentru o colega de serviciu. Costumatia nu este intamplatoare, asa ca nici figura ei nu putea fi lasata la intamplare. De obicei, la astfel de evenimente, se inscriptioneaza cani/tricouri/cuburi rubik cu poza colectivului parasit.
Dar noi, fiind o echipa creativa din fire, am ales sa inzestram papusa cu mai multe feţe detasabile. Asa incat, Adi - colegul nostru artist a desenat fata fiecaruia dintre noi pe cate o panza (folosind vopsea acrilica primita cadou tot de la noi de ziua lui).
Fiecare chip rotund a primit si peruca specifica, din cateva fire de ata colorata: blond cret, negru lung, roscat scurt etc. Aceste bucati de panza se atasau de cap printr-un petec de arici cusut.

Cat despre trup, nimic mai usor de realizat. Am conturat pe panza albastra (recomand materiale rezistente care nu se destrama usor la cusaturi) silueta. Corpul formeaza un intreg, nu a fost realizat pe bucati. Din pacate nu pot fi respectate indeaproape proportiile anatomice; de exemplu, gatul va fi un pic mai gros pentru a permite umplerea ulterioara a corpului.
Cele 2 parti de panza albastra se pun cu partea "buna" la interior si se cos lasand jumatatea superioara a capului pentru mai tarziu (ideal la masina, se poate si de mana dar e mai migalos si trebuie sa fie foarte bine realizat pentru a rezista in timp). Corpul astfel realizat se intoarce si se umple cu melana sau resturi textile (se gasesc de cumparat la pungi sau kg). Ulterior se coase restul capului.
Hainutele se confectioneaza din orice material doriti si dupa imaginatia fiecaruia.

Adevarul e ca trebuie sa exersezi de cateva ori pana sa iasa o capodopera sau macar o papusa care sa nu sperie copiii.


9 august 2012

Domnisoara cu volane

In periplurile de pe internet am gasit o poseta minunata pentru o plimbare fandosita prin parc, duminica, cu o umbreluta dantelata.

A fost o adevarata placere sa o crosetez si nu o consider un proiect dificil tehnic. Am folosit ata marca Angelica (produs romanesc la Talmaciu- Sibiu, pe eticheta are o pisica) - o nuanta de bej si o croseta nr 2.
Interiorul se continua in acelasi stil - roz satinat. Manerele din lemn au o intreaga poveste in spate; negasind nicaieri prin magazine manere din lemn pentru posete, am recurs la internet. Doar ca tot ce am gasit din lemn pornea de la 25-30 de ron, la care se adauga si taxa de transport, inca pe atat. Cele pe care le-am utilizat sunt "furate" de la o traista din iuta speciala pentru transportat sticle de vin, o aveam prin casa prafuita si uitata de vreme.

Rezultatul final este o miniona domnisoara cu volane (dimensiuni: aprox. 17x17 cm, fara manere).
Daca va ganditi sa fie ceva mai incapatoare, atunci trebuie sa decideti intre a folosi o ata mai groasa, cu pierdere la aspectul final (finete) si a pastra tipul de ata pe care l-am folosit eu, dar volumul de munca va creste proportional.
Tiparul initial prevedea ca ambele parti sa aiba volane, dar fiindca a fost destul de migalos, bucata din spate am facut-o simpla, folosind modelul din partea de sus a bucatii din fata.
Nu o sa dau nicaieri timpul investit in aceste proiecte pentru ca nu am reusit sa lucrez la ele altfel decat in salturi si pe apucate (cate 1-2 ore seara). 

abrevieri:
ch/s - chain/s (ochi/ochiuri)
sk - skip (se sare numarul de ochiuri indicat)
dc -  double chain (piciorus dublu)
sc - single chain (piciorus simplu)
sl st - slip stich (piciorus alunecat)
lp/s - loop/s (bucla/e; un piciorus lucrat are 2 bucle - fata si spate)

Side (Make 2) Ch 42.
Row 1 (Right Side): Dc in 4th ch from hook (beginning 3 skipped chs count as first dc), dc in each remaining ch across, turn.
Row 2: Ch 1, sc in each dc across, turn.
Row 3: Ch 3 (counts as a dc), working in front lps only, dc in first sc, ch 1, *2 dc in next sc, ch 1, repeat from * across to last sc, (dc, ch 3, sl st) in last sc, turn.
Row 4: Ch 1, working in unused back lps of Row 2, sc in each lp across, turn.
Row 5: Ch 3, dc in each sc across, turn.
Row 6: Ch 1, sc in each dc across, turn.
Rows 7-26: [Repeat Rows 3–6] 5 times.
Rows 27 and 28: Repeat Rows 3 and 4.
Rows 29-38: Repeat Row 6.
Row 39: Slip st in each of next 10 sc, (slip st, ch 1) in front loop of next sc, ch 3, working in front loops only, (dc, ch 1) in same st as last slip st, (2 dc, ch 1) in each of next 18 sc, (dc, ch 3, slip st) in next sc, turn.
Row 40: Repeat Row 4.
Row 41: Ch 1, sc in each sc across, turn.
Rows 42-48: Repeat Row 41.Fasten off.
Finishing Fold rows 40–48 of one side around one handle from front to back and sew together at back side. Repeat with remaining side.
Edging Hold pieces with right wide facing, working through both thicknesses at same time, join yarn with slip st in top left-hand corner, working across side, sc evenly to bottom corner, 3 sc in corner, working across bottom edge, sc evenly across to next corner, 3 sc in next corner, working across next side, sc evenly to top edge. Fasten off. Weave in ends.

8 august 2012

prima...Plasă


Primul proiect: o plasa pentru piata ca pe vremea bunicii
Am folosit un tipar gasit pe net. Trebuie sa recunosc ca nu am reusit sa respect 100% indicatiile (am o mare problema cu chestia asta), totusi mi-a iesit ceva frumos si in acelasi timp practic. Prietena mea, Catalina, o va utiliza intensiv, dar se gandeste la transportul de carti si alte lucruri personale pentru ca e prea frumoasa sa o murdareasca.
Dimensiunile plasei: 32/25 cm; atentie, plasa fara captuseala are o tendinta foarte elastica de expandare in functie de cate transporta si ce greutate au.
Am folosit sfoara de bumbac - 4 gheme (se gaseste in magazinul Obor, la standul de sanitare/fiare/diverse de pe laterala care da la parc) si o captuseala albastru-petrol (la contrast cu albul) cusuta la masina de banda se sus si pe laterale.

Iata si tiparul in varianta mai grafica (prescurtarile sunt din engleza, pentru dictionar, vedeti mai jos). Eu am mai adaptat din mers.
Realizati un lant de baza - numarul de ochiuri trebuie sa fie multiplu de 4 la care se adauga 8 ch pentru primul rand. Tot ce e notat cu 1 pe gri reprezinta ochiuri de lant pe care trebuie sa le faceti. dc leaga lantul pe care tocmai l-ati facut de randul anterior, tinand cont de numarul de ochiuri care trebuie sarit pentru a crea spatiul alb.
Se continua de cate ori este nevoie pentru a obtine inaltimea dorita.

dc - double chain (piciorus dublu)
ch - chain (ochi)
base chain - lant de baza
rand 4 …1 dc1 dc1 dc1 dc1 dc1
1
rand 31 dc11111 dc11111 dc11111 dc11111
1
1
rand 21 dc111 dc11111 dc11111 dc1111 dc111
1
1
rand 11 dc11111 dc11111 dc11111 dc11111
1
1
base chain111111111111111111111