5 februarie 2013

Ornament de perete din lut

Scriam într-un alt post că decorarea propriei locuinţe este o activitate cu atât mai plăcută cu cât putem chiar noi să realizăm obiecte ornamentale.

Lutul permite modelarea în nenumarate forme şi obiecte, atât 3D – sculpturi, bibelouri, veselă, cât şi 2D. Un pic impropriu spus 2D, dar tehnica plăcuţelor din lut se referă la realizarea unor “plăcinte” sub orice formă geometrică regulată şi neregulată ce constituie suportul. Pe această bază se pot grava/reliefa simboluri, imagini.

Se poate realiza o compozitie pe o singură plăcuţă sau pe mai multe. Pentru cea de-a doua variantă, compoziţia este fie spartă pe bucăţile respective (precum în exemplul din poza de mai jos), fie se poate constitui din mai multe elemente de sine stătătoare dar care împreună formează un tot.

După ce se zgârie lutul sau se adaugă material pentru a scoate în relief anumite părţi, se poate şi colora cu vopseluri specifice.

Întrucât ornamentele acestea sunt destinate expunerii pe pereţi, trebuie să vă gândiţi prima dată la sistemul de prindere şi să daţi găurile necesare înainte de a începe gravarea. Prinderea se face cu sfoară, sârmă sau orice alte materiale potrivite atât cu tema lucrării cât şi cu rolul de a susţine o compoziţie care cântăreşte mult mai mult decât un tablou/ornament obişnuit.


Tablou abstract


Pictura pe sticlă poate înfrumuseţa o cameră după gustul locatarului. Un avantaj al acestui hobby este că talentul se poate odihni liniştit cât timp realizaţi o compoziţie. Dacă alegeţi o imagine cu linii clare, suprafeţe bine demarcate nu vă rămâne decât să o printaţi color pe dimensiunea potrivită bucăţii de geam (se achiţionează de la orice magazin de specialitate unde se poate tăia după indicaţiile voastre). Prindeţi hârtia pe spatele geamului cu scotch. Atenţie, faţa geamului pe care pictaţi va fi de fapt spatele, astfel că imaginea realizată va fi de fapt în oglindă. Puteţi evita aceste neplăceri (mai ales la icoane unde sunt nişte reguli stricte), printând în oglindă.

Cu vopselurile potrivite pentru sticlă – mate dacă rezultatul va fi un tablou de perete, transparente dacă vreţi vitraliu/abajur, reproduceţi imaginea începând cu trasarea conturului şi apoi aplicarea culorilor.

Iată un exemplu de reproducere după un tablou cu temă abstractă.
PS spre ruşinea mea nu cunosc autorul originalului


Brăţări cu mărgele

Orice ţinută casual trebuie accesorizată şi ce variantă mai la îndemână decât o brăţară viu colorată cu mărgeluţe. Eu mi-am confecţionat 2 variante întrucât, la momentul cumpărării materialelor nu m-am putut opri să achiziţionez mai multe culori.
Albastru pentru blugi
Contrar aşteptărilor am folosit doar un tip de aţă, dintr-aceea în degrade care trece de la bleu la albastru. În schimb bobiţele au fost de 3 culori: gri, bleu perlat gri şi albastru deschis. A fost o muncă teribilă să alternez corect cele 3 culori iar provocarea cea mai mare a venit de la dimensiunea mărgelelor care se înşiră pe aţa aleasă pentru croşetat înainte de toate. Metoda cea mai simplă şi rapidă implică folosirea unui ac; doar că trebuie să vă asiguraţi că urechea acului trece prin mărgea, dar în acelaşi timp puteţi trece şi aţa prin el. Dacă însă nu aţi ţinut cont de asemenea detalii, faceţi ca mine: vă chinuiţi să băgaţi aţa direct în orificiul mărgeluţei.

Începeţi să croşetaţi inelul de prindere. Fie folosiţi un suport din metal/plastic/lemn pe care să îl îmbrăcaţi, fie croşetaţi, de exemplu, 10 ochiuri şi uniţi ultimul cu primul după care continuaţi să mergeţi în cerc de câte ori este nevoie pentru a obţine grosimea dorită. Din punctul în care aţi ajuns, întoarceţi lucrul ca şi cum aţi croşeta pe rânduri şi mai croşetaţi încă 4 ochiuri; întoarceţi din nou şi adăugaţi 1 ochi în plus la început de rând şi unul la capătul celălalt. Continuaţi în acelaşi mod, crescând la fiecare rând simetric, până obţineţi lungimea dorită. Forma finală va fi de trapez.

Urmează acum să realizaţi lanţurile individuale cu mărgele. Trebuie să recunosc că eu am calculat precis câte lanţuri vreau, câte ochiuri va avea fiecare lanţ şi, în funcţie de cât de dispersate să fie mărgelele, am numărat atâtea mărgele per lanţ. Deci când începeţi lanţul, ar fi recomandat să croşetaţi vreo 3 ochiuri apoi trageţi o mărgeluţă lângă croşetă şi mai realizaţi un ochi. Astfel bobiţa a fost prinsă. Continuaţi până la capătul lanţului care ar trebui să se termine cu 3 ochiuri fără mărgele; pentru a începe un nou lanţ, doar croşetaţi alte 3 ochiuri şi reluaţi procesul descris anterior. Când reveniţi la baza brăţării (trapezul de mai sus) şi prindeţi lanţul de ea printr-un picioruş scurt (slip stich). Reluaţi paşii anteriori deplasându-vă treptat înspre partea cealaltă a trapezului/bazei.

Este important ca ultimul lanţ să se termine în partea opusă bazei. De la el croşetaţi în aşa fel încât să conectaţi toate capetele de lanţuri dar să aveţi aceeaşi lăţime ca la trapezul initial pe care îl replicaţi în oglindă (adică veţi scădea ochiuri la fiecare rând) şi finalizaţi brăţara. Pentru a realiza cea de-a doua parte a sistemului de închidere, porniţi din mijlocul celui de-al doilea trapez şi croşetaţi un lanţ din 3 ochiuri pe 3 rânduri (folositi slip stich). La capătul lui începeţi să croşetaţi în cerc, în fiecare ochi - 2 picioruşe simple (sc); la urmatoarea tură, dacă vreţi să mai lărgiţi pălăriuţa, mai adăugaţi picioruşe suplimentare pe măsură ce continuaţi în cerc. “Pălăriuţa” poate fi înlocuită cu buton sau un nasture asortat.



Verde pentru ieşirile în natură
Asortată la o ţinută albă/galbenă/verde/maro, brăţara aceasta conţine aţă verde deschis si verde închis. Am pornit cu ambele odată,  astfel că brăţara a ieşit mai groasă. La terminarea primului trapez, am lăsat deoparte verdele închis şi am realizat primul lanţ cu verde deschis, iar în ultimul ochi am pus un marker (o agrafă de hârtie e numai potrivită) şi m-am întors cu croşeta la verdele închis pentru un al doilea lanţ. La final, cele 2 lanţuri realizate se prind printr-un picioruş scurt (sl st) şi se continuă cu una dintre culori, după alegere. Restul se realizează la fel ca la brăţara albastră.