24 septembrie 2012

Vază pictată

O banală văzuţă sau un pahar cu o formă deosebită poate deveni, din câteva tuşe, un obiect decorativ care se va integra foarte uşor cu restul casei. Asta pentru că, pe sticlă, putem transpune orice motiv/stil în cromatica dorită, fără să fim mari artişti.

Iată un exemplu de vază. Mi-aş fi dorit să iasă mai bine, dar a fost realizată contra cronometru. De reţinut că se nu recomandă acoperirea integrală a sticlei cu desenul ales, cu atât mai mult dacă destinaţia finală este de recipient pentru flori. Eu nu am pictat pe interior pentru că riscam să se şteargă, în timp, de la apă.

4 septembrie 2012

Cu eleganţa la braţ

O colegă de serviciu a remarcat despre brăţările pe care deja le croşetasem că sunt interesante, dar totuşi, au un aer prea hipiot din cauza aţei. La urma urmei, orice bijuterie care nu e din aur, platină, argint, nu are o lucrătură fină, o piatră semi/preţioasă, se recomandă pentru purtarea de zi cu zi, în ideea de a da o notă de culoare, de originalitate ţinutei.

Am găsit pe net un model un pic mai elegant, care, croşetat cu aţa potrivită, poate face o impresie frumoasă la o ţinută de ocazie. Nu ştiu dacă brăţara care mi-a servit drept inspiraţie avea un sistem anume de prindere. Eu am dorit să fie în genul acelor brăţări late din metal care se introduc pe mână datorită “elasticităţii” materialului. Aşadar, după ce am terminat-o, am introdus pe margini sârmă; nu orice fel de sârmă, ci una făţoasă, foarte subţire, suficient de flexibilă cât să fie modelată pe mână, dar rezistentă la uzura inerentă îndoirilor repetate (din păcate o astfel de sârmă nu se găseşte în comerţ, am primit câţiva centrimetri de la o persoană care lucrează într-un domeniu tehnic). Pentru brăţările următoare de acest fel, va trebui să găsesc un înlocuitor potrivit.

Găsiţi mai jos tiparul, evident, în engleză. Îmi pare rău că nu am salvat şi sursa de unde m-am inspirat, dar dacă veţi căuta pe google images brăţări croşetate în engleză, sigur daţi peste modelul iniţial şi implicit site-ul de unde am cules informaţia.

fan 1
ch 8, join with sl st to form a ring
row 1- working in the ring- *1sc ch3* (counts as first tr), 13 tr (14)
row 2- turn, work *1sc, ch3* in first tr (counts as first tr), *ch1, tr* in each tr around (14, with 13 ch1 spaces)
row 3- turn, work *1sc, ch2* in the first space (counts as first dc), *ch2, 1dc in same space, 1dc in next space* ten times. ch5, skip three spaces, 1dc in last tr (3rd chain)
fan 2
row 4- turn, working in the ch5 space, *1sc ch3* (counts as first tr), 13 tr (14 total) then skip 1 picot of 3rd row and 1dc into next ch2 picot space
row 5- (same as row 2) turn, work *1sc, ch3* in first tr (counts as first tr), *ch1, tr* in each tr around (14, with 13 ch1 spaces)
row 6- (same as row 3) turn, work *1sc, ch2* in the first space (counts as first dc), *ch2, 1dc in same space, 1dc in next space* ten times. ch5, skip three spaces, 1dc in last tr (3rd chain)
fan 3
row 7- (same as row 4) turn, working in the ch5 space, *1sc ch3* (counts as first tr), 13 tr (14 total) then skip 1 picot (from row 6) and 1dc into next ch2 picot space
row 8- turn, work *1sc, ch3* in first tr (counts as first tr), *ch1, tr* in each tr around (14, with 13 ch1 spaces) skip next picot (from row 6) and 1 dc into next ch2 picot space (7 picot’s from the left)
row 9- (same as rows 3 and 6) turn, work *1sc, ch2* in the first space (counts as first dc), *ch2, 1dc in same space, 1dc in next space* ten times. ch5, skip three spaces, 1dc in last tr (3rd chain)
Repeat fan 3 (rows 7-9) until you have 8 fans (if for some reason this is too tight for you then add more fan’s here- but always in pairs, so add rows 10 and 11)

O altă plasă de cumpărături

Dacă la prima încercare de a crea o plasă pentru cumpărături am ajuns să fac, să-i spunem, o gentuţă casual potrivită mai degrabă achiziţionării de cadouri decât de legume şi fructe, am decis că este nevoie şi de o plasă trainică, un măgăruş de povară.

Am achiziţionat sfoară de legat – rafie albastră din Obor; au nişte ghemuri destul de mărişoare albastre, dar şi unele mai mici roşii, verzi sau albe. Nu vă recomand să o încercaţi pe cea albastră întrucât firul, de fapt, e format dintr-o reţea care va crea tot felul de probleme la croşetat pentru că se agaţă. Cred ca dintr-un ghem ca ăsta am folosit cam jumătate pentru o plasă de dimensiunea 30x25 cm. (Atenţie! Din cauza greutăţii, plasa se va întinde destul de mult.)




Modelul este identic cu cel prezentat aici, doar că, stând prost cu atenţia la orele întârziate la care am lucrat la ea, nu mi-a reuşit simetria la mâner, dar nu mă supăr – are personalitate.