19 decembrie 2013

Război de ţesut

Sfârşitul anului 2013 m-a surprins cu o nouă obsesie: să ţes.  Mai văzusem pe youtube filmuleţe cu astfel de activităţi şi chiar ochisem un război de ţesut compact şi drăguţ, numai bun de folosit într-un apartament înghesuit. Un fel de urmaş al războaielor de ţesut de pe vremea bunicii care ocupau o cameră întreagă şi din această cauză erau montate la venirea iernii, pe sală, şi demontate la dezgheţ. O astfel de cameră era una animată de prezenţa femeilor din sat, strânse la şezătoare şi poveşti.



Prin urmare am reînceput căutarile. Evident că la noi în ţară nu se găsesc de cumpărat; singura sursă fiind site-urile din state, dar cum livrarea pe tărâmuri neaoşe nu este uşoară, a trebuit să caut o alternativă.

Aşa s-a născut ideea să îl construiesc chiar eu şi recunosc că am avut un ajutor de nădejde alături. De la un gând la altul, am decis să achiziţionăm un aparat de traforaj electric. A investi într-o unealtă aceeaşi sumă de bani pe care aş fi cheltuit-o cumpărând războiul de ţesut mi s-a părut o afacere mult mai bună, din toate punctele de vedere. Astfel ne-am cumpărat un Moto saw de la Dremel care s-a dovedit a fi uşor de folosit, poate doar cei care reuşesc să se taie de fiecare dată cu cuţitul de bucătărie să întâmpine ceva probleme.



Cel mai dificil a fost să facem rost de materiale. Am căutat placaj în tot lungul şi latul internetului fiindcă îmi era peste mână să merg la un magazin specializat în construcţii, unde aş fi găsit la fel ca pe net, o placă de 2/1,5 m care ar fi fost greu de transportat şi mult prea mult faţă de cât aveam nevoie. Salvarea a fost o scândură pe care am “comandat-o” de la tatăl meu. Fiindcă traforajul electric are limită de tăiere, scândura a fost înjumătăţită şi pe grosime, ajungând la final să fie de 1.6 cm.



Necesar de materiale & unelte:
  • ·    2 bucăţi scândură sau placaj pe format 20/50 cm (grosime maximă funcţie de capacitatea traforajului, dar e recomandat să fie între 1.5-2 cm)
  • ·       2 baghete rotunde grosime 16 mm (de lungimi egale, funcţie de cât de lat vreţi să fie războiul) – vor fi baghetele de sus faţă-spate
  • ·     2 baghete rotunde grosime 16 mm – lungimea lor să respecte următoarea regulă: lungimea baghetelor de sus faţă-spate la care se adaugă o dată grosimea părţii laterale şi încă 5 cm
  • ·   2 baghete rotunde grosime 12 mm (de lungimi egale, cu 2 cm mai scurte decât celelalte baghete)
  • ·         2 baghete dreptunghiulare (lungimea lor să fie cât baghetele rotunde groase plus 2*grosimea scândurii folosite)
  • ·         spatule de îngheţată – se găsesc seturi de diverse lăţimi la magazinele de hobby-uri
  • ·         6 holzsuruburi suficient de groase cât să străpungă părţile laterale ale războiului şi să prindă cele 4 baghete rotunde groase
  • ·         lipici pentru lemn sau aracet
  • ·         sfoară sau altă aţă mai groasă
  • ·         traforaj manual/electric
  • ·         pila & smirghel
  • ·         creion de marcat
  • ·         patent
  • ·         bormaşină

Design & manufactură
Vă recomand să realizaţi mai întâi pieptănele. Înălţimea lui va determina poziţionarea celor 3 locaşe: jos, sus, neutru. Pentru pieptăn, folosiţi cele 2 baghete dreptunghiulare; faceţi un sanţ pe o faţetă a fiecărei baghete, suficient de adânc să poată intra minim jumătate de cm spatulele. Marcaţi cu creionul pe ambele baghete locul unde vor fi fixate aceste spatule. Atenţie, spaţiul dintre dinţii pieptănelui trebuie să fie proporţional cu lăţimea lor. Distanţa de la gaura din spatulă către oricare din cele 2 extremităţi pe lăţime ale spatulei trebuie să fie aproximativ egală cu spaţiul acesta. Dinţii vor fi fixaţi prin înfigere şi lipire mai intâi pe una din baghete şi apoi pe cealaltă, în şanţurile făcute. La final, găurile din spatule trebuie să fie aliniate, aşa că mare grijă când le faceţi; pentru evitarea greşelilor, plasaţi-le la jumătatea spatulei.

Din cele 2 bucăti de scândură/placaj traforaţi conturul a ceea ce vor deveni părţile laterale ale războiului. Pentru a trasa corect cele 3 locaşuri ale pieptănelui, ţineti cont de următoarele reguli:
  • ·         Când pieptănele este în pozitia de jos, aţele urzelii care rămân în partea de sus trebuie să depăşească, ca înălţime, părtile laterale (cu minim 1 cm, dar nu exageraţi)
  • ·         In pozitia de sus, aţele urzelii care trec prin găurile spatulelor trebuie să fie aliniate cu cele 2 baghete groase din partea de sus faţă-spate
  • ·         In poziţia neutră, atât aţele care trec prin găuri cât şi cele care rămân între spaţiile dintre dinţii pieptănelui trebuie să fie la acelasi nivel şi implicit aliniate cu cele 2 baghete amintite mai sus

Alegerea design-ului vă aparţine - curbe sau unghiuri drepte, dar trebuie să respectaţi şi nişte proporţii pentru o bună funcţionare.

Zona de lucru – acolo unde veţi introduce între firele urzelii suveica cu aţă, trebuie să fie suficient de mare pentru a vă permite să faceţi asta. Deşi războiul realizat de noi nu respectă această regulă, este bine ca partea care începe cu locasul de jos şi pană la capătul războiului să fie 1/3 din lungimea totală, restul fiind dedicat zonei de lucru.

Baghetele groase din partea de sus, faţă-spate, se prind cu holzsuruburi de ambele părţi laterale. Aduceţi-vă aminte de alinierea cu pieptănele în poziţia neutră.

Baghetele groase din partea de jos vor fi fixate doar într-o parte (stânga dacă sunteţi dreptaci) cu holzsuruburi. Inainte însă, daţi câte 3 găuri în fiecare baghetă, suficient de groase pentru a introduce aţa pentru prinderea baghetelor subţiri pe care se va prinde urzeala. În partea cealaltă vor ieşi în afară printr-o gaură dată în cadrul lateral; în porţiunea care iese în laterala războiului, daţi o gaură şi introduceţi o bucăţică de baghetă subţire realizând un mâner pentru a roti bagheta astfel încât să tensionaţi urzeala.

Pentru instrucţiuni mai detaliate (şi cu poze) puteţi să consultaţi ghidul de asamblare al celor de la Schacht – producătorul războiului de ţesut care mi-a folosit drept inspiraţie.

Spor la ţesut!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu